Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Laboratuvarlar

Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünün laboratuvar imkanları kapsamında 1 adet sesaltı rüzgâr tüneli,1 adet eğitim maksatlı gaz-türbinli mikro-jet motoru ve 15 adet yüksekperformanslı bilgisayara ve ilgili yazılımlara sahip  simülasyon bilgisayarları bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eğitim ve Araştırma Alanları

Aerodinamik Laboratuvarı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Aerodinamik Laboratuvarı, öğrencilerin teorik öğrenimini ve araştırma arayışlarını geliştirmek için bir rüzgar tüneli ile donatılmıştır. Laboratuvar ekipmanlarının en yüksek kalitede olmasını sağlamak ve aerodinamik alanında en ileri araştırmaları kolaylaştırmak için önemli çabalar sarf edilmiştir. Laboratuvarda, 40 m/s hızlara ulaşabilen, 320 mm x 320 mm x 600 mm kesitli, düşük hızlı bir rüzgar tüneli bulunuyor; bu da onu özellikle düşük Mach sayısı akışlarındaki deneyler için düşük hızlı ölçümler için ideal kılıyor. Lisans öğrencilerine laboratuvar dersleri vermenin yanı sıra düşük hızlı aerodinamik alanında proje çalışmalarını ve araştırmaları desteklemede hayati bir rol oynar. Laboratuvarda yürütülen deneyler arasında rüzgar tünelinde çeşitli modeller üzerinde basınç ve aerodinamik kuvvet ölçümleri, akış görselleştirmesi ve hız ölçümleri yer alıyor.

Laboratuvar aynı zamanda sonlu elemanlar analizini Ansys Fluent gibi Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (CFD) kodlarıyla birleştiren araçlar içeren gelişmiş CAE yazılımıyla da donatılmıştır. CFD simülasyonları, uçan bir araç gövdesine etki eden kuvvetlerin ve momentlerin tahmin edilmesine olanak tanıyarak kaldırma ve sürükleme kuvvetlerinin hesaplanmasına olanak sağlar. Ayrıca stabilite değerlendirmeleri için çok önemli olan basınç dağılımının belirlenmesine de yardımcı olurlar. İzmir Ekonomi Üniversitesi Aerodinamik Laboratuvarı, endüstri ortaklarıyla araştırma işbirliklerine girmeye tamamen hazırdır. Tesislerimiz ve deneyimli araştırma ekibimiz yenilikçi projeleri desteklemeye ve aerodinamik olaylara ilişkin değerli bilgiler sağlamaya hazırdır. Sektördeki işbirlikçilerimiz bizimle ortaklık kurarak araştırma ve geliştirme hedeflerini ilerletmek için en son teknolojiye sahip ekipmanlarımızdan ve uzmanlığımızdan yararlanabilirler. Aerodinamik alanında karşılıklı yarar ve ilerleme için akademik araştırma ile endüstriyel uygulama arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlayan işbirlikçi araştırma projeleri için soruları ve teklifleri memnuniyetle karşılıyoruz.

           

Gaz-türbinli mikro-jet motoru:

Mikro jet motoru eğiticisi, bir gaz türbininin işlevini ve davranışını model ölçeğinde göstermek ve incelemek için kullanılır. Gaz türbini tesisleri, pervaneli ve jet motorlu uçakların tahriki için mekanik ve elektrik enerjisi üretmek amacıyla kullanılır. Gaz türbinleri her zaman yüksek güç konsantrasyonunun, düşük ağırlığın ve hızlı devreye almanın gerekli olduğu yerlerde kullanılır. Pistonlu motorlardan farklı olarak turbomakineler olduğundan küçük boyutlarda yüksek malzeme verimine olanak sağlarlar.
Buhar türbinleriyle karşılaştırıldığında gaz türbinleri daha yüksek sıcaklıklarda ancak daha düşük basınçlarda çalışır. Özellikle gaz türbini bölgesindeki yüksek sıcaklıklar, ısıya dayanıklı özel malzemeler gerektirir.
Eğiticide kullanılan gaz türbini tek şaftlı bir gaz türbinidir. 

Öğrenme hedefleri / alıştırmaları

  •  Çalıştırma prosedürünü de içeren bir jet motorunun çalışma davranışı
  • Spesifik itme kuvvetinin belirlenmesi
  • Spesifik yakıt tüketiminin belirlenmesi
  • Yakıt-hava oranının belirlenmesi

Ayrıca bu eğitim seti kullanılarak aşağıdaki parametreler ölçülebilir:

  • Kompresör çıkış sıcaklığı,
  • Yanma odası sıcaklığı,
  • Türbin çıkış sıcaklığı,
  • Yanma odası basıncı,
  • Hava hacimsel akış hızı,
  • Yakıt hacimsel akış hızı,
  • Türbin hızı ve
  • İtme.

                                                                 

                                                                   

Simülasyon Lab: Simülasyon laboratuvarı Matlab ana programını ve uçak ve uydu tasarım ve kontrol gayeli iki alt yazılımı içermektedir; 1)Princeton Uçak Alt Yazılımı, 2) Princeton Uzay Aracı Kontrol alt yazılımı.

Söz konusu alt yazılımlar sayesinde öğrenciler takip eden hedefleri gerçekleştirebilecektir; farklı parçalardan oluşturulabilen uçağın tasarım ve entegrasyonu, sesaltı ve sesüstü uçuş şartlarında dinamik modelleme ve kontrol. Grafik arayüzü sayesinde öğrenciler uçağa ait farklı aerodinamik katsayıları ve etkilerini görselleştirebilirler. Uzay aracı yazılımı sayesinde uzay aracı görevlerinin tasarım ve analizini gerçekleştirebilirler. Ayrıca kutu uydu ve benzeri uzay araçlarının yörünge analizlerini gerçekleştirebilirler, temel güç modellemesini ve iletişim mimarisini deneyebilirler. 

Bahse konu yazılımlar hava ve uzay aracı tasarımı, aerodinamik, kontrol, itki sistemleri ve iletişim içerikli dersler dâhilinde benzetim bazlı deneylerde kullanılabilir. Öğrenciler bitirme projeleri kapsamında kendi düşüncelerini sanal ortamda tasarlayıp, deneyerek analiz edebilirler.

                                                           

IEU SmallSat Tasarım ve Simülasyon Laboratuvarı

IEU SmallSat Tasarım ve Simülasyon Laboratuvarı (Tesla Binası, ML-205), Ay ve Mars gibi derin uzayda karmaşık görevleri gerçekleştirmekle görevli küçük uydular alanındaki araştırmalara adanmıştır. Uydular, Artırılmış Gerçeklik (AR) aracılığıyla görselleştirilebiliyor ve sanal gerçeklik (VR) Gözlüğü kullanılarak doğrudan deneyimlenebiliyor. Bu, donanım geliştirmeye geçmeden önce bir görevi araştırmak için araştırma deneyimini teknolojik olarak mümkün olduğu kadar gerçeğe yakın hale getirir. 

SmallSat Tasarım ve Simülasyon Laboratuvarında çalışan öğrenciler, NASA Genel Görev Analiz Aracı (NASA GMAT), Scilab/Xcos ( Dassault Systèmes tarafından geliştirilmiştir), Blender (3D oluşturma için kullanılır) ve Free Wolfram Engine Mathematica dili gibi Jupyter Notebook'larda bulunan diğer ücretsiz yazılım araçlarına erişebilirler. Öğrenciler ayrıca yüksek performanslı Fortran'da (şu anda NASA tarafından tescilli Copernicus Yörünge Tasarımı ve Optimizasyon Sisteminde kullanılmaktadır) kodlamayı öğreniyorlar ve Deep Sky Stacker ve ASTAP gibi astronomik görüntü işleme araçlarını kullanıyorlar.  Bazı projelerde, Güneş Sistemi içerisinde otonom optik navigasyonu simüle etmek amacıyla geniş alan kameraları aracılığıyla yörüngedeki uyduların, asteroitlerin ve kuyruklu yıldızların optik görüntüleri elde ediyor ve İEÜ kampüsünde bulunan bir radyo istasyonu aracılığıyla gerçek zamanlı telemetri alınabiliyor. Tüm bu aktivitelerin birleşimi, öğrencileri çizim tahtasından simüle edilmiş uygulamaya kadar gerçek karmaşık uzay görevleriyle tanıştırıyor ve ayrıca bir uzay aracı gerçekten inşa edilmeden önce başarısızlıkların sonuçlarını veya diğer beklenmedik zorlukları araştırabilme avantajına sahip edebiliyor.

            

İHA ve Aviyonik Laboratuvarı

İnsansız hava aracı ve aviyonik laboratuvarı Tesla Binası ML205 içerisinde, öğrencilerin, insansız hava aracı tasarımı, prototipleme,  kontrol ve elektronik sistem entegrasyon çalışmalarını yapabilmeleri amacı ile kurulmuştur. Öğrenciler, bu laboratuvarda yer alan donanımları ve yazılımları kullanarak, insansız hava araçlarına yönelik yapmak istedikleri projeleri gerçekleştirebilmektedirler. Laboratuvar envanterinde bulunan güç kaynakları, insansız hava araçlarında kullanılan uçuş kontrol kartları, algılayıcılar, motorlar, pervaneler ve bataryalar gibi birçok donanım öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır. Bu donanımları kullanarak öğrenciler gerek ders projelerini gerekse Teknofest gibi ulusal veya uluslararası yarışmalar için tasarladıkları hava araçlarını gerçeğe dönüştürebilmektedir.

Laboratuvarda bulunan elektronik donanımın yanı sıra, hava aracı prototiplemesinde kullanılmak üzere bir adet 3D yazıcı bulunmaktadır. Bu sayede öğrenciler tasarımını yaptıkları insansız hava araçlarının ilk prototiplerini üretebilmekte ve 3D tasarım programları ile görülemeyebilecek tasarım sorunlarını teşhis edip gerekli optimizasyonları yapabilmektedirler.

                      

 

                                                            

SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.