
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Laboratuvarlar
Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünün laboratuvar imkanları kapsamında 1 adet sesaltı rüzgâr tüneli,1 adet eğitim maksatlı gaz-türbinli mikro-jet motoru ve 15 adet yüksekperformanslı bilgisayara ve ilgili yazılımlara sahip simülasyon bilgisayarları bulunmaktadır.


Eğitim ve Araştırma Alanları
Rüzgâr Tüneli: Mühendislik ve teknik eğitim yanında araştırma ve ders odaklı çalışmalar için tasarlanmış manuel ve bilgisayar kontrollü bütünsel bir sesaltı rüzgâr tüneli. Eğitim maksatlı rüzgâr tüneli sesaltı akış rejimleri dâhilindeki temel akışlar için örnek teçhizat niteliğindedir.
Öğrenciler sesaltı aerodinamiğinin temellerini öğrenebilecek, kanat profili, uçak ve araba gibi şekillerin aerodinamik verimliliğini ve temel aerodinamik ilkeleri benimseyebileceklerdir.
Deneysel ve araştırma fırsatları bilimsel, mühendislik ve aerodinamik incelemeleri kapsamaktadır. İçerdiği pitot-statik tüp, duman üreteci, çok-tüplü manometre, temel kaldırma ve sürükleme kuvveti ölçme gibi teçhizat sayesinde aerodinamik ve lisans seviyesi seviyede makine mühendisliği/inşaat mühendisliği disiplinlerinde deneyler yapılabilir. Aerodinamik ve akışkanlar mekaniği derslerinde takip edilen kitap dâhilindeki deneyler icra edilebilir ve gerçek zamanlı olarak ölçümler yapılabilir.
Gaz-türbinli mikro-jet motoru: Mühendislik ve teknik eğitim yanında araştırma ve ders odaklı çalışmalar için tasarlanmış bütünsel bir gaz türbinli güç üreteci. Çekirdek gaz-türbinli motor tüm gaz türbinli motorların temel özelliklerini gösteren, Brayton ve diğer gaz-türbin çevrimleri için örnek teçhizat niteliğindedir.
Öğrenciler jet motoru ve itkisinin temellerini öğrenebilecek, termodinamik ilkelleri ve Brayton çevriminin verimliliğini benimseyebileceklerdir.
Çeşitli sayıdaki duyargaları sayesinde standart kurs niteliğindeki hava aracı itki sistemleri, mühendislik termodinamiği ve akışkanlar mekaniği ile ilgili takip edilen kitap dâhilindeki deneyler icra edilebilir ve gerçek zamanlı olarak ölçümler yapılabilir.
Simülasyon Lab: Simülasyon laboratuvarı Matlab ana programını ve uçak ve uydu tasarım ve kontrol gayeli iki alt yazılımı içermektedir; 1)Princeton Uçak Alt Yazılımı, 2) Princeton Uzay Aracı Kontrol alt yazılımı.
Söz konusu alt yazılımlar sayesinde öğrenciler takip eden hedefleri gerçekleştirebilecektir; farklı parçalardan oluşturulabilen uçağın tasarım ve entegrasyonu, sesaltı ve sesüstü uçuş şartlarında dinamik modelleme ve kontrol. Grafik arayüzü sayesinde öğrenciler uçağa ait farklı aerodinamik katsayıları ve etkilerini görselleştirebilirler. Uzay aracı yazılımı sayesinde uzay aracı görevlerinin tasarım ve analizini gerçekleştirebilirler. Ayrıca kutu uydu ve benzeri uzay araçlarının yörünge analizlerini gerçekleştirebilirler, temel güç modellemesini ve iletişim mimarisini deneyebilirler.
Bahse konu yazılımlar hava ve uzay aracı tasarımı, aerodinamik, kontrol, itki sistemleri ve iletişim içerikli dersler dâhilinde benzetim bazlı deneylerde kullanılabilir. Öğrenciler bitirme projeleri kapsamında kendi düşüncelerini sanal ortamda tasarlayıp, deneyerek analiz edebilirler.
HABER |TÜM HABERLER

ECO-Dynamics TEKNOFEST Helikopter Tasarım Yarışmasında Dereceye Girdi
TEKNOFEST Helikopter Tasarım Yarışmasında toplam 523 takım içerisinden yazılı final raporlarında birinci olup yarışmayı üçüncü olarak tamamlamıştır.

İzmir Ekonomi'de 'Türkiye'nin uzay hedefleri' konuşuldu
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Uzay ve Havacılık Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği ‘Türkiye’nin Uzay Misyonu ve Türk

Türkiye’nin ‘uzay hedefi’ için örnek iş birliği
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ülkemizin Milli Uzay Programı doğrultusunda ortak çalışmalar yapmak amacıyla iş birliği gerçekleştirdi.

İzmir’den İtalya’ya ‘uzay’ yolculuğu
Henüz ilkokuldayken, havacı astsubay olan babasından da etkilenerek uzaya ilgi duymaya başlayan ve bir gün NASA’da çalışmak hayaliyle İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ)

Türkiye uzayda başarılı olacak
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, Türkiye’nin uzay yolculuğuna başlama zamanlamasının yerinde olduğunu söyledi.

ÖĞRENCİLERİMİZİN GİRİŞİMLERİ BİZLERİ GURURLANDIRIYOR…
Kuruluşunun üzerinden henüz dört yıl geçmesine rağmen Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencilerinin diğer bölüm öğrencileri ile beraber yaptıkları projeler bizleri gururlandırıyor.