
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Türkiye uzayda başarılı olacak

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, Türkiye’nin uzay yolculuğuna başlama zamanlamasının yerinde olduğunu söyledi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın da danışmanlığını üstlenen Pinto, "Uzay alanında; ABD, Çin ve Rusya gibi lider ülkeler var. Ancak ay hakkında bile çok az araştırma yapıldı. Bu yüzden, Türkiye'nin uzayda süper güç olma konusunda çok başarılı olacağına inanıyorum" dedi.
İtalyan asıllı Pinto, 1996 yılında NASA'nın Kaliforniya'daki uzay laboratuvarında, "Navigasyon ve Uçuş Mekaniği" bölümünde çalışmaya başladı. 1999'da, Galileo E-19 uzay aracının uçuşu boyunca yörünge belirleme uzmanı olarak da görev yapan Pinto, güneş sisteminin dışındaki gezegenlere seyahat için gerekli olan çekirdek teknolojileri belirleyen JPL Yıldızlararası Programı’nda üye olarak bulundu. Suudi Arabistan'daki Jazan Üniversitesi’nde de 2013-2017 yılları arasında çalışan Dr. Pinto, turist olarak geldiği İzmir'de kalmaya karar verdi. Kariyerine İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde devam eden Pinto, nano teknolojinin uzaya adaptasyonu, nano-parçacıklı uzay araçlarının sevkindeki uygulamalarda kullanılan etkin cihazlar, yüksek yoğunluklu enerji depolama, nano-robot ve uyarlanabilir optik üzerine çalışıyor.
HEYECAN VERİCİ BİR DURUM
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı (TUA) Serdar Hüseyin Yıldırım'ın da danışmanlığını yapan Pinto, Türkiye'de çalışmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Üniversitede, "Bir uyduyu ne kadar küçültebiliriz?" sorusundan hareketle çalışmalar yaptığını belirten Pinto, çalışmalarının Türkiye'nin uzay yolculuğunda kullanılmasını çok istediğini dile getirdi. TUA'nın başkanı Yıldırım ile Türkiye'nin uzay hedefleri konusunda görüşme fırsatı bulduğunu ifade eden Pinto, "Serdar Bey gibi donanımlı bir kişinin, Türkiye Uzay Ajansı’nın başında olması büyük şans. Kendisine, fikirlerimi iletme şansım oldu. O da görüşlerimi çok ilginç buldu. Türkiye'nin uzay yolculuğunun başında olmak heyecan verici bir durum" diye konuştu.
TÜRKİYE SÜPER GÜÇ OLABİLİR
Pinto, "Uzay alanında; ABD, Çin ve Rusya gibi lider ülkeler var. Ancak ay hakkında bile çok az araştırma yapıldı. Bu yüzden, Türkiye'nin uzayda süper güç olma konusunda çok başarılı olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu. NASA'nın bütçesinin çok geniş olduğuna dikkat çeken Dr. Pinto, Çin ve Hindistan gibi uzay alanında çalışmalar yapmış ve belli bir başarıya ulaşmış ülkelerinin NASA kadar bütçesinin olmadığına işaret etti.
GENÇ MÜHENDİSLERE İŞ İMKANI
TUA girişimiyle genç mühendislere geniş iş imkanlarının açılacağına değinen Pinto, şunları kaydetti: "Devlet, her şeyi kendi eliyle yapamaz. Özel sektörün de buna katkı sunması gerekecektir. Türk gençleri çok zeki ancak uzaya gitmek çok zor bir iş. Zaman zaman başarısız olabilirsiniz, cesaretiniz kırılabilir ancak umudu kaybetmemeniz lazım. ABD ve Rusya bile birçok denemenin sonunda başardılar. Bazı Türkler, 'ABD yaptı, Rusya yaptı ama biz yapamayız' diyorlar. Ayın yüzeyinde yapılması gereken çok fazla iş var. Türkiye oraya gidip ABD ve Rusya'nın yapmadığı yeni bir şeyi yapabilir."
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER

'Perseid Meteorlar Saniyede 60 Kilometre Hızla İlerliyor'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, 1 Eylül'e kadar sürecek olan Perseid meteor yağmurlarına

ECO-Dynamics taarruz helikopteri tasarımlarıyla Teknofest Helikopter Tasarım Yarışması'nda ikinci oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Pınar Akın, Eda Nur Tetik, Kutlu Akar, Melisa Gündoğdu, Mehmet Ali Tekin, Tuna

Helikopter Tasarımıyla Türkiye İkincisi Oldular
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’ndeki 7 öğrenciden oluşan ‘ECO-Dynamics’ takımı, TEKNOFEST’te düzenlenen Helikopter Tasarım Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldu.

NASA’dan İzmir’e Gelip Öğrencilerle Buluştu
NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) düzenlediği ‘NASA’nın Uzay Yolculuğu’ adlı iki günlük konferansta gençlerle

ECO-Dynamics TEKNOFEST Helikopter Tasarım Yarışmasında Dereceye Girdi
TEKNOFEST Helikopter Tasarım Yarışmasında toplam 523 takım içerisinden yazılı final raporlarında birinci olup yarışmayı üçüncü olarak tamamlamıştır.

İzmir Ekonomi'de 'Türkiye'nin uzay hedefleri' konuşuldu
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Uzay ve Havacılık Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği ‘Türkiye’nin Uzay Misyonu ve Türk

Türkiye’nin ‘uzay hedefi’ için örnek iş birliği
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ülkemizin Milli Uzay Programı doğrultusunda ortak çalışmalar yapmak amacıyla iş birliği gerçekleştirdi.